На Житомирщині викрили концерн, який поставив російським військовим компаніям виробів на $1,5 мільйона

дбр

На Житомирщині викрили групу компаній з Житомирщини, яка постачала підприємствам оборонно-промислового комплексу РФ системи загородження.

Як уточнили в Державному бюро розслідувань, за останні півроку правоохоронці викривають вже другий концерн, який продовжував забезпечувати російський ВПК навіть після вторгнення.

Зазначається, що до початку війни житомирський концерн належав підприємцю, який за декілька днів до початку повномасштабної війни виїхав з України, а потім переоформив власність на підконтрольних осіб, які продовжували працювати з Росією.

"Нові власники" концерну налагодили постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб третьої сторони. Тільки протягом 2022 року фігуранти поставили до Росії декілька партій відповідної продукції на понад $1,5 млн", – йдеться у повідомленні.

Наприкінці грудня ДБР та СБУ провели обшуки у приміщеннях концерну та місцях проживання його топменеджерів, були вилучені речі й документи, які свідчать про діяльність підприємств концерну на території України та Росії.

Уже затримано двох топменеджерів концерну, яким було оголошено про підозру в учиненні умисних дій, спрямованих на допомогу державі-агресору, вчинених організованої групою за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Щонайменше ще троє учасників групи, у тому числі її організатор, перебувають за межами України. Зазначеним особам буде повідомлено про підозру заочно.

Санкція статті передбачає покарання – позбавлення волі до 12 років позбавлення волі. Вирішується питання щодо арешту майна підприємств та передача їх в АРМА.

Автор: Юлiя Недашківська