Третину мільярда гривень на дороги у Запорізькій області отримала фірма, яка фігурувала у справі про відкати

дороги,ремонт

Служба автомобільних доріг у Запорізькій області 1 квітня уклала угоду на експлуатаційне утримання місцевих доріг на 345 млн₴

Об этом сообщает Компромат


Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані у системі Prozorro.

Підрядником обрано ТОВ "Амструд", чий директор Андрій Колодійчак раніше очолював районні автодори у Київській та Запорізькій областях.

На цьому тендері "Амструд" був єдиним учасником. В договорі вказані ціни на асфальт, щебінь та інші будматеріали з моніторингу "ДержДорНДІ".

ТОВ "Амструд" було зареєстровано в Київській області у 2015 році на Ніну Полєжаєву з Кам’янка-Дніпровська. Директором фірми є Андрій Колодчак, він був депутатом Кам’янсько-Дніпровської районної ради від Партії регіонів і очолював філію "Кам’янсько-Дніпровський райавтодор" Запорізького облавтодору та Макарівське районне дорожнє управління ДП "Київське обласне дорожнє управління".

Читайте також: Витрати на погашення боргів "Укравтодору" вперше перевищать фінансування ремонту доріг

У 2016-2020 роках "Амструд" отримало підряди на ремонт доріг у Київській області на 96 мільйонів гривень. Через них компанія потрапила у низку кримінальних проваджень щодо розкрадань.

Зокрема, Нацполіція рослідувала змову службових осіб Любарецької сільської ради Бориспільського району Київської області зі службовими особами ТОВ "Амструд" у 2017 році з метою розкрадання бюджетних коштів. За даними слідства, для цього в акти виконаних робіт вносилися недостовірні дані.

Крім того, поліція досліджувала діяльність департаменту регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації у 2019 році. В.о.керівника Романенка А.С. та його наступника Кравчука В.В. підозрювали у тому, що вони організували схему систематичного отримання неправомірних вигод як особисто, так і через підлеглих працівників департаменту.

Зокрема, службові особи тендерного комітету департаменту отримували 10-15% "відкату" від ціни договору за організацію перемоги у тендері визначених компаній, які завищували обсяги виконаних будівельних робіт та вартість використаних будівельних матеріалів.

У кримінальному провадженні фігурувала низка компаній, у тому числі і "Амструд". У свою чергу засновниця фірми Ніна Полєжаєва також була засновницею ТОВ "Благодорбуд". Ця фірма фігурувала у ще одному схожому кримінальному провадженні.

Стосовно жодної з цих справ у судовому реєстрі немає даних щодо вироків. Але у 2020 році "Амструд" було перереєстровано на Антоніну Колодчак, голову фермерського господарства "Аркос" у Запорізькій області. Після цього "Амструд" зосередилось на підрядах у цьому регіоні та за останні два роки отримало від Запорізької Служби автодоріг та ДП "Місцеві дороги Запорізької області" підряди на 420 мільйонів гривень.

Источник: Times