Польща посилить контроль за транзитом зерна з України

Польща посилить перевірки фур з українським зерном

Польські служби перевірятимуть на кордоні все українське збіжжя, яке прямує транзитом через країну до інших країн та портів.

Про це заступник міністра сільського господарства і розвитку села РП Міхал Колодзєйчак заявив в інтерв’ю польському інформагентству PAP, передає Укрінформ.

"Сьогодні підуть чіткі вказівки, що ми перевірятимемо все збіжжя на кордоні (з Україною – ред.), яке підлягає пломбуванню, підлягає експорту, і є тільки транзитним збіжжям", – заявив Колодзєйчак.

За його словами, українське збіжжя нібито прямує транзитом до Німеччини, але звідти через неналежну якість "на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя". Він додав, що схожі випадки є також в портах.

"Це збіжжя не повертається в Україну, а до Польщі", – наголосив Колодзєйчак.

Він додав, що звернеться щодо отримання детальних даних про українське збіжжя, яке було повернуте до Польщі як неякісне з Німеччини та портів.

Польський урядовець повідомив, що він також доручить створити інформаційну платформу, за допомогою якої польські аграрії зможуть повідомляти про проблеми та порушення в телефонному та онлайн-режимі безпосередньо до міністерства.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що попри ембарго, все ще багато агропродукції з України потрапляє на польський ринок. Туск додав, що вибіркові перевірки щодо вантажних перевезень розпочалися також на польсько-литовському кордоні через можливе потрапляння до Польщі українських агропродуктів з Литви.

Читайте також: "Ганебний злочин": Посольство прокоментувало інцидент із розсипаним зерном на кордоні з Польщею

Раніше повідомлялося, що польські фермери, які протестують поблизу кордону з Україною, висипали частину зерна з трьох українських вантажівок, що прямували до Литви. Правоохоронці розслідують інцидент.

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери вранці розпочали блокаду пункту пропуску на кордоні з Україною – "Медика – Шегині". Пізніше протести поширилися ще на два пункти пропуску.

До того повідомлялося, що в межах протестів польські фермери планують заблокувати рух у п’яти пунктах пропуску на кордоні з Україною: три – 9 лютого, ще два – 12 лютого.

Детальніше про сиуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Михайло Орлюк