"БНР" – це квіточки, вся Росія скоро буде у вогні": до чого призвела атака одного загону "диверсантів"

Читать на русском

"БНР" – це квіточки, вся Росія скоро буде у вогні": до чого призвела атака одного загону "диверсантів"

Захід "ДРГ" до Білгородської області став повною несподіванкою не тільки для Кремля, але, як з’ясувалося, і для російських спецслужб, а також міністерства оборони. Ситуація розвивалася стрімко. Більше доби російські силовики перебували як безпорадні немовляти, нездатні впоратися з загоном "диверсантів", які робили що хотіли: захоплювали прикордонні застави, КПП і навіть населені пункти противника.

Докладніше про ситуацію читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

"Прогулянка" на батьківщину

Сказати, що росіяни шоковані події — значить нічого не сказати. Як і повірити, що кордон настільки дірявий, а диверсійно-розвідувальна група може спокійно нейтралізувати співробітників прикордонної служби ФСБ, захопити контрольно-пропускні пункти та інші об’єкти на території РФ. Ще нещодавно такий поворот подій хтось міг би вважати фантазією, проте це реальність.

Смішно, але "росіяни звільняють росіян". За словами представника Головного управління розвідки МОУ Андрія Юсова, Російський добровольчий корпус (РДК) та Легіон "Свобода Росії" діють у рамках українського правового поля у складі сил оборони, але на території РФ діють автономно.

На підтвердження – серед диверсантів і колишній співробітник ФСБ Ілля Богданов, якого російські спецслужби намагалися ліквідувати на території нашої країни.

Ілля Богданов ФСБ

Незважаючи на те, що учасники рейду – громадяни РФ, там їх наполегливо продовжують називати "українськими бойовиками". Після того, як стало відомо про взяті ними під контроль декілька населених пунктів у Білгородській області, російські військові кори зробили вкидання, що "диверсанти" пішли за нуль" — тобто повернулися в Україну. Практично одночасно з цим у Telegram понеслося про "ліквідацію 39 бойовиків" Але й те й інше виявилося брехнею, бо з’явилися фото та відеодокази, що хлопці з РДК та ЛСР абсолютно непогано почуваються, захопили КПП у Грайвороні та відтиснули техніку у ФСБ.

Провал на всіх фронтах

Практично єдиним спікером від влади, який хоч якось висвітлював НП, став губернатор Білгородської області. Фактично його кинули на амбразуру – мовляв, викручуйся як хочеш, тільки заспокой усіх. Але це не спрацювало.

А коли сьогодні, 23 травня, стало відомо, що більше за добу "українські диверсанти" нікуди не зникли, а продовжили свій переможний рейд, паніка накрила росіян з головою.

О 12 годині дня в "Telegram"-овому каналі легіону з’явилося повідомлення, що рейд зі звільнення Білгородської області триває.

Після цього канали оккупантів повідомили, що під контроль "укроДРГ" перейшли ще два населені пункти — Щетинівка та Горьківський. Потім з’явилася інформація про захід "диверсантів" у Богун-Городок.

Хроніки ганьби

Режим контртерористичної операції у Білгородській області було запроваджено лише за сім годин (!) після початку проникнення "ДРГ". У Кремлі відбулося пояснення, що те, що відбувається – нібито спроба України відвернути увагу від "захоплення Бахмута російськими силами". Через добу Пєсков був змушений видавити з себе щось більш багатослівне, проте в Росії зараз кажуть, що краще він мовчав би.

"Це (захід "ДРГ". – Ред.) викликає глибоке занепокоєння і вимагає від нас великих зусиль. СВО триває, щоб не допускати такого подальшого. Проводити спеціальне засідання Ради безпеки щодо ситуації у Білгородській області не планується", – заявив 23 травня прес-служба преси. -секретар. президента РФ.

А питання, чому контртерористична операція, оголошена в регіоні ще в понеділок, триває більше доби, він переадресував правоохоронним органам, ФСБ і міноборони РФ. Власне, окресливши крайніх.

МО РФ, намагаючись хоч якось реабілітуватися, вибухнуло стандартною переможною заявою. Воно нафантазувало, що "знищено понад 70 українських терористів, чотири бойові броньовані машини та п’ять пікапів". Ця заява викликала сміх навіть серед оккупантів.

Реакцію одіозних прихильників війни проти України про те, що відбувається у Білгородській області, можна назвати одним словом: шок. Всі обговорюють провал розвідки, яка виявилася нездатною "розкрити плани ворога", ФСБ – у тому числі і прикордонної служби, що знаходиться в її структурі, і безпосередньо військових – тобто міноборони РФ.

Ще вчора, в перший день рейду до Білгородської області, російські ресурси рясніли повідомленнями про стягнення в регіон шаленої кількості силовиків, а також "еліти спецназу" для знешкодження "українських бойовиків". Але найцікавіше, що вони нічого не могли вдіяти.

Цікавий факт: спочатку в Росії говорили "лише" про двадцять диверсантів, потім їх кількість збільшилася вдвічі, а тепер уже доросло до 80-ти. Але ситуація, що нехай навіть вісім десятків безперешкодно "гуляють" територією прикордоння РФ – це, звичайно, жорстка ляпас усім російським силовикам.

Якщо вони не в змозі захистити шматок кордону (на хвилинку: під час війни) і впоратися з такою атакою, то що вони можуть взагалі? І саме це зараз непокоїть усіх росіян. Дедалі більше кажуть, що події у БНР – це квіточки, а вся Росія скоро буде у вогні.

Увечері стало відомо, що режим КТО скасовано, а міністерство оборони РФ оприлюднило кадри ударів територією навколо прикордонного КП "Грайворонівське".

"Нюанс у тому, що з гордістю демонстрована міць застосовується тепер по корінній російській території. Це і є прямий результат СВО, яка починалася як "дійдемо до Варшави", але виявляється, що на шляху потрібно якось спробувати захистити Бєлгород", – ємно описав ситуацію російський аналітик Анатолій Несміян

"Вторгнення" до Білгородської області РФ "підбадьорило" і владу сусідніх прикордонних — Курської та Брянської. І, судячи з того, як розвиваються події, найближчим часом очікується "продовження банкету" – лише в іншому місці.