Кабмін знову вніс зміни до програми "єВідновлення" (оновлено)

євідновлення

Кабінет міністрів спростив припинення права власності на знищені об’єкти для вдосконалення механізму реалізації програми " єВідновлення ".

Про це під час засідання уряду повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні приймаємо постанову, яка удосконалить механізм реалізації програми "єВідновлення". Спрощуємо припинення права власності на знищений об’єкт. Покращуємо взаємодію міністерств з обміну інформацією. Прописуємо чіткий алгоритм оскарження дій комісій. Оновлюємо порядок нарахування коштів та їх використання на будівництво приватного, садового чи дачного будинку. Вносимо й інші зміни", – сказав він.

Прем’єр підкреслив, що головна мета – усунути незручності та розбіжності, щоб максимально спростити шлях від подання заявки до отримання компенсації, купівлі чи будівництва житла.

Представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук уточнив, що Кабмін вніс відповідні зміни до Порядку надання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна.

"Зокрема, уточнено термін "отримувач компенсації"; удосконалено механізм застосування у формулі Порядку показника опосередкованої вартості, процедуру черговості проведення виплат компенсації, механізм використання коштів отримувачами субсидій", – написав Мельничук у Telegram за підсумками засіданні уряду.

Крім того, внесеними змінами запроваджено процедуру верифікації та забезпечено можливість подання одного звернення про фінансування придбання житла при наявності декількох житлових сертифікатів.

Водночас внесено зміни до Порядку надання компенсації для відновлення обʼєктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, з використанням публічної послуги "єВідновлення".

Ними передбачено можливість випуску карток до спеціальних та поточних рахунків та доповнено перелік продукції для придбання.

Також внесено зміни до Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, якими передбачено уточнення щодо державної реєстрації припинення права власності на закінчений будівництвом обʼєкт чи обʼєкт незавершеного будівництва у звʼязку з його знищенням.

Читайте також: Нове житло замість зруйнованого: Українці вже забронювали 500 сертифікатів

Як повідомлялося, станом на 10 січня, українці вже забронювали кошти на 500 житлових сертифікатів, отриманих як компенсація за зруйноване російськими окупантами житло.

Загалом українці вже подали понад 8 тисяч заяв про зруйноване майно у "Дії". Із них понад 2 тисячі людей вже мають згенеровані сертифікати на понад 3,6 млрд₴ Заброньовано вже понад 1,1 млрд₴

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що послуга обміну житлових сертифікатів, що видаються у якості компенсації за зруйновану внаслідок російської агресії нерухомість, на інше житло запрацює в "Дії" до 25 грудня.

Нагадаймо, з 1 серпня українці можуть через "Дію" подати заяву на компенсацію та отримати житловий сертифікат для купівлі нового житла в рамках другого етапу реалізації державної програми "єВідновлення".

Подати заяву можуть тільки одноосібні власники житла, чия оселя: зруйнована через бойові дії після 24 лютого; не підлягає відновленню; розміщена на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій; право власності на неї є в Державному реєстрі речових прав. Крім того, власник житла не повинен мати судимості за злочини проти основ національної безпеки.

Отримані у якості компенсації за зруйноване житло за програмою "єВідновлення" ваучери також можна буде використати, оплативши ними перший внесок за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя".

Автор: Юлiя Недашківська