СБУ затримала російську агентку, яка наводила удари по цивільних будинках Харкова

Читать на русском

СБУ затримала російську агентку, яка наводила удари по цивільних будинках Харкова

СБУ затримала російську агентку , яка наводила удари по цивільних будинках Харкова

Служба безпеки України затримала російську агентку, яка наводила удари по цивільних будинках у Харкові. За її наведенням, наприкінці січня 2024 року російські силовики випустили ракети типу С-300 та Х-22 на Київський та Холодногірський райони міста, внаслідок чого постраждали мирні мешканці.

Про це повідомили в офіційному "Telegram"-овому каналі СБУ. Тоді в результаті цієї ворожої атаки були пошкоджені приватні будинки, навчальний заклад та поштове підприємство.

Шістнадцять мирних мешканців були змушені евакуюватися, серед них двоє дітей. Дев’ятьох жителів обласного центру госпіталізували з тяжкими пораненнями.

Після цієї атаки, російська агентка мала дістатися до місця "прильотів", щоб зібрати інформацію про пошкоджену інфраструктуру та постраждалих осіб.

"2 п’ятиповерхівки – одна сильно постраждала, інша не сильно. В одної п’ятиповерхівки майже немає одного під’їзду, стіна упала, коротко кажучи, місиво також", – доповідала зрадниця окупантам про результати атаки.

 qkxiqdxiqdeihrant

Але співробітники Служби безпеки України спіймали її "на гарячому", коли вона проводила дорозвідку поряд із будинками, які зазнали руйнувань внаслідок обстрілу.

Було встановлено, що фігуранткою є 34-річна мешканка Харкова, яку агресор залучив до співпраці дистанційно на початку поточного року.

У жінки був вилучений телефон, який вона використовувала для таємної фотозйомки та зв’язку з окупантами.Для спілкування вона використовувала анонімні чати у месенджері. Після початкових контактів з окупантами жінка отримала від них "аванс" за подальшу розвідувально-підривну діяльність проти України.

Вона передавала загарбникам координати найбільш населених районів міста, а також надсилала геолокації будівель, які, на її думку, могли використовуватися Силами оборони. Крім того, вона збирала розвіддані про маршрути переміщення підрозділів ЗСУ у напрямку східного фронту.

Для збору інформації зрадниця обходила територію міста пішки та фіксувала українські об’єкти на камеру свого телефону. Щоб уникнути виявлення, щоденно видаляла відправлені до РФ "звіти" для забезпечення конспірації у спілкуванні з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили затриманій підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. За цим звинуваченням їй загрожує довічне ув’язнення.