SpaceX звинуватили в незаконному звільненні працівників, які критикували Маска

маск

Агентство праці США звинуватило компанію SpaceX у незаконному звільненні восьми співробітників за розповсюдження листа, в якому засновника та генерального директора Ілона Маска назвали "відволікаючим фактором і ганьбою".

Як пише Reuters, регіональний чиновник Національної ради з трудових відносин подав скаргу, в якій стверджував, що SpaceX порушила права працівників згідно з федеральним трудовим законодавством щодо об’єднання та захисту кращих умов праці.

Лист, надісланий керівникам SpaceX у червні 2022 року, стосувався серії твітів Маска з 2020 року, багато з яких мали сексуальний характер. Співробітники стверджували, що заяви Маска не узгоджуються з політикою компанії щодо різноманітності та недобросовісної поведінки на робочому місці, і закликали SpaceX засудити їх.

У скарзі також звинувачується SpaceX в тому, що вона допитувала співробітників щодо листа, зневажливо ставилася до причетних працівників і погрожувала звільнити працівників, які займалися подібною діяльністю.

У SpaceX існує "токсична культура", де домагання допускаються, особливо щодо жінок, заявила одна зі звільнених співробітниць Дебора Лоуренс у заяві, надаій її адвокатами.

"Ми написали відкритого листа керівництву не зі злого умислу, а тому, що дбали про місію та людей навколо нас", – сказала Лоуренс.

Якщо SpaceX не домовиться, справу розглядатиме адміністративний суддя, рішення якого можна буде оскаржити в раді, а потім у федеральному апеляційному суді. Слухання призначено на 5 березня.

У разі, якщо буде встановлено, що SpaceX порушила закон, вона також може зіткнутися з більш суворими покараннями в майбутніх справах, які розглядатиме рада.

Зазначається, що ще один випадок, коли компанії, якими керує Ілон Маск, звинувачують у порушенні прав працівників.

У листопаді Reuters задокументувало щонайменше 600 раніше не зареєстрованих виробничих травм на об’єктах SpaceX, включно з переломами кінцівок, ураженням електричним струмом, черепно-мозковими травмами і одним смертельним випадком.

Раніше повідомлялося, що вартість компанії X (раніше – Twitter) наразі становить менше третини від тієї суми, яку за неї заплатив американський мільярдер Ілон Маск.

Автор: Галина Ялівець